bogdancrina@yahoo.com

0744707991

dogs

Standard Westie

Standard Westie

STANDARD WESTIE F.C.I.

Grupa a III-a nr.85/20.01.1998

ORIGINE:Marea Britanie

 

Aspect general: caine mic dar solid construit, piept adanc, spate drept, pulpe puternice, picioare musculoase care arata o combinatie de forta si agilitate.Defect grav- caine lung si cutie toracica ingusta.

 

Caracter/comportament: activ, indraznet, rustic, viguros, sigur pe sine cu o aparenta de siretenie, vioi, vesel, curajos, independent, prietenos, afectuos. Defect- westie sfios,fricos sau agresiv

 

Cap: Raport cranio-nazal usor supraunitar (distanta de la occiput la ochi este putin mai mare decat lungimea botului); capul este acoperit de par toaletat sub forma de crizantema ,purtat in unghi drept sau aproape drept fata de axa gatului; nu trebuie purtat in extensie).Defect – westie cu bot mai lung decat capul

 

Craniu: usor boltit, lat si bot scurt de preferat. De-a latul fruntii conturul craniului este continuu, neted: de la urechi spre ochi nu prezinta decat o foarte usoara ingustare.Defect- craniu ingust (subtire)

 

Stop: trebuie sa fie marcat si este format din arcadele proeminente (pozitionate imediat deasupra ochilor ca o streasina) si usoara depresiune dintre ochi.

 

Regiune faciala: botul se subtiaza treptat de la ochi catre nas, nu este concav si nici nu coboara brusc sub ochi. Botul trebuie sa fie scurt.

 

Trufa(nasul) este neagra si destul de mare, descriind un contur continuu fata de restul botului, fara sa fie proeminenta.

 

Maxilare: puternice si de lungime egala, muscatura este in foarfece (psalidodonta).

 

Ochi: bine departati de dimensiune medie, nu prea rotunzi, de culoare neagra, usor infundati in orbite,vioi si  inteligenti.Ochii trebuie sa fie migdalati, negrii si medii ca dimensiune .NICIODATA OCHI ROTUNZI .Defect – westie cu ochi mari ,rotunzi sau de culoare deschisa.

 

Urechi: mici, erecte, purtate ferm cu vf. ascutite, nu sunt nici prea apropiate, nici prea departate (vezi foto). Pigmentul pielii este foarte inchis.Defect -urechi mari ,departate sau prea apropiate , urechi moi.

 

CAPUL DA FRUMUSETEA ACESTEI RASE.

DACA UN WESTIE ARE CAPUL INGUST , BOT LUNG , OCHI ROTUNZI SI MARI , URECHI LUNGI (ca de magar) EL NU VA FI DECAT UN CAINE ALB. Doar atat.

Gat: suficient de lung pentru a permite purtarea corecta a capului, este musculos, ingrosandu-se treptet la baza, cu o trecere armonioasa spre umerii bine inclinati. Defect-westie cu gat prea lung sau prea scurt.

 

Corp: compact, spate scurt si drept, piept adanc, coaste bine arcuite in jumatatea superioara, prezentand un aspect lateral aplatizat.
Inaltime la greaban: aprox.28 cm

 

Defect la cainele westie – inaltime mai mare sau mai mica decat 28cm mascul si 28 minus 3cm femela.

 

Coada: lunga de 12,5-15cm, acoperita cu par dur fara franjuri, cat se poate de dreapta, purtata semet, dar niciodata arcuita pe spate; coada lunga este considerat defect si de aceea se interzice scurtarea ei (vezi foto).

 

Tren anterior: membre scurte si musculoase; umerii destul de inclinati; omoplati lati si apropiati de piept . Defect-westie cu membre anterioare in vioara sau umeri abrupti

 

Tren posterior: puternic si musculos; vazut de sus este lat; membre scurte, coapse musculoase, jareti bine angulati si plasati sub corp, astfel incat sa fie destul de apropiati, atat in mers cat si in stationare; jaretii moi in x sau in O sunt defecte grave.

 

Labele: rotunde,pernite de culoare neagra,gheare de preferat negre.

 

Parul,Blana: alb, foarte aspru, niciodata nu formeaza bucle sau onduleuri. Subparul este moale. Parul moale sau ondulat este un defect grav la westie

 

Pielea are o pigmentatie puternica (in special vara pielea se inegreste) cu predilectie pe urechi, piept si burta.

 

*Masculii trebuie sa aiba doua testicule normal dezvoltate coborate in scrot.

 

ORICE ABATERE DE LA STANDARD CONSTITUIE DEFECT

 

Defecte de excludere de la reproductie:
-lipsa de tipicitate (ex: exemplare lungi, greoaie, talie în afara limitelor acceptabile, par moale,rar sau ondulat)
-muscatura defectuasa (prognatism superior sau inferior)
-monorhidie, criptorhidie.
-displazie de cot, displazie de sold
-exemplare agresive sau prea fricoase